Përreth

Të fundit

thumb image

Rreziku i të qenurit “të zgjuar”

Pikkom

Shkrimi i Jonah Lehrer për The New Yorker, detajon disa kërkime shqetësuese mbi aftësitë njohëse dhe të mendimit nëpërmjet paragjykimit, duke theksuar që “inteligjenca duket sikur i përkeqëson gjërat.” Kjo ndodh, siç shprehin edhe Richard West me kolegët në studimin e tyre, “njerëzit, që ishin të ndërgjegjshëm në lidhje me paragjykimet e tyre, nuk ishin […]

thumb image

Teoria e bletës mbretëreshë

Pikkom

Ekzistojnë dy ide kulturore dominante për sa i përket ndihmës që i japin femrat kolegeve të tyre për të avancuar në punë, dhe të dyja bien në kundërshtim me njëra tjetrën: Femra e drejtë dhe Bleta mbretëreshë. Femra e drejtë është një ideal, një besim që femrat kanë një obligim  moral të veçantë për të […]

thumb image

Ndoshta Freud kishte të drejtë për mënyrën si është strukturuar mendja

Pikkom

Ndoshta Froid kishte të drejtë për mënyrën si është strukturuar mendja Ja një fakt interesant: Sigmundi i vjetër, ai adhurues i simbolit falik, tymoste 20 cigare në ditë për vite të tëra, gjë që çoi në rreth 34 ndërhyrje kirurgjikale, zhvendosje të nofullës dhe për rrjedhojë edhe vdekjen e tij si pasojë e eutanazisë. Një […]

thumb image

KAFKAESQUE ose diçka e tillë

Pikkom

Ah ju qenie të shkreta, të vdekshme,  menduat me të vërtetë që e dinit çfarë do të thotë “Kafkeske”? Sa gabim e keni patur… Një video e fundit e animuar e TED-Ed, nga Noah Tavlin e sqaron shumë bukur konceptin duke argumentuar keqpërdorimin e kuptimit të tij të vërtetë. “Përtej përdorimit të rëndomtë të shprehjes,” […]

thumb image

Si të jemi Frida Kahlo-t e ardhshme, e thënë nga vetë ajo

Pikkom

Duhet ta pranojmë: Të gjitha dëshirojmë të jemi sadopak si Frida Kahlo. Ajo ishte feministe përpara se të njihej si koncept, ndërthuri artin e saj me elementë kombëtarë Meksikanë me autenticitet të plotë dhe pati një romancë pasionante me Diego Rivera. Autoportretet e saj janë të pakrahasueshme ashtu siç ishin dhe thëniet e saj që […]

thumb image

10 filmat më të mirë të vitit 2015

Pikkom

THE REVENANT Gjinia: Dramë,  Aksion, Aventurë Regjia: Alejandro González Iñárritu Skenari: Alejandro González Iñárritu, Mark L. Smith Di Caprio ofron atë që shumë mirë mund të quhet si roli me sfidues në aspektin fizik, pothuajse aspak aktiv në apsektin komunikues.Frymëzuar nga një histori e vërtetë, THE REVENANT është një eksperiencë kinematografike shumë intensive dhe e gjallë duke […]

thumb image

21 klasikë të filmave sipas Cinema Palettes

Pikkom

Një llogari në Twitter, Cinema Palettes, trajton skena nga filma të ndryshëm klasikë dhe i përkthen ato në paleta prej dhjetë ngjyrash. Edhe pse të bazuara në sekuenca të caktuara, çdo spektër hijesh duket sikur përfaqëson gjendjen e përgjithshme të filmit: zymtësinë, blunë shpirtërore të Harry Potter në The Deathly Hallows(pjesa e dytë), ngjyrat ëndërruese […]

thumb image

23 fjalë të huaja që duhet të fillojmë t’i përdorim

Pikkom

Nëse ka një gjë që shqiptarët të lenë me gojë hapur është gjuha. Ose më saktë gjuhët. Nuk renditemi si populli më llafazan në Evropë, por si populli që flet më shumë gjuhë të huaja. Nëpër rrugët e Tiranës, Shkodrës, Tropojës, Korçës, Gjirokastrës apo Vlorës e ke të vështirë të gjesh të rinj që të […]

thumb image

Pse e kanë parë artistët gjumin si një proçes mahnitës?

Pikkom

Sandro Botticelli, Henri Rousseau, Vincent van Gogh, Francisco de Goya, Giorgione. Përveç të qenurit ndër artistët më kreativë dhe më të njohur në historinë e artit, këta mjeshtra të së shkuarës ndanin një interes të përbashkët: përshkrimin e gjendjes misterioze të gjumit. Meir Kryger është një profesor në Universitetin Mjekësor të Yale dhe ekspert i […]