Stil dhe Imazh

Mësim mbi historinë e bukurisë: Inglot, nga një kompani farmaceutike në një gjigand të makiazhit

Nga: Pikkom

Data 19-06-2017

Me shumë nuanca të përziera, të përputhshme dhe me më shumë dyqane ndërkombëtare në krahasim me markat që kanë dyfishin kohës së operimit në treg, Inglot Cosmetics është një nga kompanitë më të suksesshme të kozmetikës në botë. Natyrisht, Inglot është nndër të preferuarit edhe në Shqipëri. Dhe historia që qëndron pas saj, nga fillimet e përulura si një fabrikë farmaceutike në epokën komuniste dhe shndërrimi në gjigantin e kozmetikës, është ndryshe nga çdo tjetër.

Themeluesi i kompanisë, Wojciech Inglot, ishte një kimist dhe sipërmarrës i cili nuk u nis për të punuar në kozmetikë. I lindur në Poloni në vitin 1955, ai studioi kimi në Universitetin prestigjioz Jagiellonian të Krakovës dhe hapi një fabrikë kimike në fillim të viteve ’80. Nën sundimin komunist, fabrika prodhoi produkte farmaceutike për çështje qeveritare.

Polonia në atë epokë ishte e pangjyrë dhe e përfshirë nga zhgënjimi i një shoqërie komuniste të shkatërruar. Burimet ishin të pakta dhe shumë të largëta për civilët, dhe grumbullimin e ushqimit dhe nevojave të përditshme të përfshira që udhëtonin për milje dhe qëndronin në rreshta për orë të tëra. Është e lehtë të imagjinohet se Wojciech kishte ëndrra më të mëdha për vete.

Me dështimin e komunizmit dhe ngjitjen e kapitalizmit, shumë objekte të braktisura, të qeverisë, filluan të shesin pajisjet e tyre. Duke përdorur paratë e bëra në fabrikë, Wojciech bleu pajisjet e tij kimike dhe filloi një sërë sipërmarrjesh të suksesshme, njëri nga të cilët ishte formulimi i deodorantëve, projekti që nxiti interesin fillestar për kozmetikë. Me ekonominë lokale, konsumatorët polakë ishin të uritur për produkte të reja dhe suksesi erdhi shpejt dhe relativisht lehtë për Inglot.

Në një udhëtim për të vizituar të afërmit në Shtetet e Bashkuara, ai pa biznesin e kozmetikës që lulëzonte dhe kjo ishte ajo që në fund e frymëzoi atë. Wojciech e dinte se ai mund të bënte të njëjtën gjë, madje edhe të rritej ndërkombëtarisht, për sa kohë që ndërtoi gjithçka të nevojshme për të operuar në këtë fushë. Dhe kur nxori në treg llakët për thonj në vitin 1987, ai zbuloi pikërisht këte fakt. Prodhimet shumëngjyrëshe ishin një hit i padiskutueshëm në vendin ende të shkatërruar. Makiazhi ishte ende i vështirë për t’u konkuruar dhe Wojciech përfitoi nga mundësia duke lançuar një gamë të buzëkuqëve, hijeve për sytë dhe ngjyruesve të faqeve për konsumatoret polakë. Ai e shiti linjën e tij në farmaci dhe supermarkete lokale dhe biznesi lulëzoi deri në fund të viteve ’80, kur komunizmi në Poloni më në fund u rrëzua dhe vendi filloi tranzicionin e saj drejt një ekonomie tregu.

Për një sipërmarrës, ky ishte një lajm i mahnitshëm. Megjithatë, lëvizja drejt kapitalizmit nënkuptonte që konkurrentët ndërkombëtarë papritur paraqisnin një kërcënim masiv për Inglot dhe bizneset e tjera në pronësi polake që kishin përparuar më parë në tregun e izoluar.

Me paketime më të pastra dhe më tërheqëse, Wojciech filloi të sheshonte konkurrencën. Ai madje i përdori teknikat provës përpara blerjes, që më parë kishte qenë e padëgjuar në Poloni. Funksiononte por shitjet nuk po ngriheshin dot. E vetmja gjë që duhej të bënte ishte të bëhej i pavarur. Me fjalë të tjera, të tërhiqte produktet nga rreth 3.000 dyqane dhe farmaci dhe të krijonte pikat ekskluzive të shitjes Inglot Cosmetics. Avantazhi i një dyqani të shitjes me pakicë qendronte në paraqitjes e të gjithë koleksionit dhe gamës së produkteve.

Dyqanet e reja nisëm me ritëm të ngadaltë, por pasi u zbuluan nga një sipërmarrës polak-kanadez, Inglot me të vërtetë pësoi rritje. Kompania filloi ngritjen e dyqaneve ekskluzive jashtë Polonisë, në Kanada, Dubai, Dublin, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar dhe dhjetra vende të tjera. Sot dyqanet e Inglot vazhdojnë të lulëzojnë në nivel global. Ndërsa dyqanet u shtuan në numër, linja ishte në gjendje të zgjerohej në shumëllojshmërinë e ngjyrave, përbërjeve dhe opsioneve të produkteve që janë aq të njohura sot.

Inglot ende punon jashtë bazës së saj të shtëpisë, një fabrikë në qytetin polak Przemysl. Kompania jo vetëm prodhon produktet më të njohura të makiazhit që bota ka parë ndonjëherë, por gjithashtu plotëson të gjitha nevojat që dyqanet të funksionojnë në mënyrë efikase. Çdo gjë, nga sportelet e ekranit në dyqanet e mobiljeve dhe materialet e reklamimit prodhohen në fabrikë, së bashku me hijezuesit e syve, buzëkuqët dhe llakët e thonjve. Wojciech mburret që mund të ngrejë një dyqan të ri brenda 24 orëve. Me një metodë të tillë efikase, nuk është çudi që dyqanet e shitjes me pakicë të Inglot vazhdojnë të shfaqen në të gjithë globin.

Ishte pak më shumë se katër vite më parë, kur Wojciech vdiq papritur në moshën 57-vjeçare, pak pasi përhapi fjalë për shpikjen e tij të rradhës, llakut ajrosës të thonjve. Humbja e liderit të kompanisë ishte një gjë e tmerrshme, por Wojciech la pas një trashëgimi dhe një kompani që do të vazhdojë të rritet e të lulëzojë.

Burimi: www.beautylish.com