Blogje

Për të mirën e fëmijëve tuaj, ulini telefonat

Nga: Pikkom

Data 12-06-2017

Çdo moshë e prindërimit dhe prindërimi në çdo moshë, shoqërohen me disa metrika shkurajuese, një sistem të ri vlerësimi mbi të cilin prindërit mund të gjykohen dhe gjejnë të meta. Vërejmë ritualet e darkës familjare, kujdesin ditor dhe dadot, gatishmërinë e prindërve për të ndjekur programet, ose për të injoruar rregullat dhe për të ndjekur direktivat e fëmijëve të tyre. Çfarëdo që po bëni është ndoshta e gabuar. Po, po, po, tani. Ule telefonin dhe kushtojuni pak vëmendje.

Dr. Jenny Radesky është një pediatre e specializuar në zhvillimin e fëmijës. Kur ajo punonte në një klinikë në një lagje të teknologjisë së lartë në Seattle, Radesky filloi të vinte re se sa shpesh prindërit injoruan fëmijët e tyre në favor të një pajisjeje të lëvizshme. Ajo kujton një nënë tek vendoste telefonin e saj në karrocë mes vetes dhe fëmijës. “Fëmija po bënte fytyra, duke qeshur në mamanë,” thotë Radesky, “dhe nëna nuk po merrte ndonjë prej saj, ajo po shikonte vetëm një video në YouTube”.

Fëmijët mund të ndihen të lënduar nga kjo mungesë vëmendjeje, tha Catherine Steiner-Adair, një psikologe klinike dhe këshilluese, e cila intervistoi 1.000 fëmijë, së bashku me shumë prindër, mësues dhe të rinj, për rolin e ekraneve në jetën e fëmijëve në kërkimin e librit të saj, “Shkëputja e madhe: Mbrojtja e marrëdhënieve të fëmijëve me familjen në epokën dixhitale”.

“Fëmijët e të gjitha moshave: 2, 15, 18, 22, përdorën të njëjtat fraza për të folur rreth vështirësisë për të patur vëmendjen e prindërve kur të kenë nevojë: të trishtuar, të zemëruar, të çmendur, të frustruar”, tha ajo. Ata u ankuan se prindërit e tyre ishin të fokusuar te ekranet, vazhdoi ajo, “si kor i një fëmije të të gjitha moshave, duke folur për këtë rivalitet të ri të vëllezërve, vetëm se nuk është një anëtar i ri i familjes, është një ekran i ri, është një pajisje”.

Dr Steiner-Adair vuri në dukje se fëmijët e një farë moshe që e dinin fjalën “hipokrit” ishin gjithnjë të gatshëm ta zbatonin atë tek prindërit që bënin rregulla për përdorimin e ekranit të fëmijëve. Por i shpërfillnin vetë ato rregulla. Ne të gjithë jemi shumë të ndjeshëm ndaj idesë se mesazhet tona janë jashtëzakonisht urgjente.

“Në studimin tonë, ne kontrolluam për një sërë faktorësh, siç është stresi i prindërve, depresioni, cilësia e bashkëbisedimit dhe përdorimi i ekranit të fëmijëve”, tha bashkëpunëtori Brandon McDaniel, një studiues i familjes në Universitetin Shtetëror të Illinois. “Kjo duket se sugjeron se këtu ka diçka kuptimplotë, edhe pse të dhënat janë ndërthurëse”.

Në vend që të mbërrijë në këtë fushë, puna e McDaniel duhet të shihet si një kontribut interesant në dëshminë që përdorimi i teknologjisë mund të ndikojë në marrëdhëniet prindër-fëmijë. Studimet e mëparshme kanë treguar se fëmijët kanë më shumë gjasa të shfaqin sjelljen e vëmendjes kur prindërit e tyre përhumben në teknologji dhe një studim i kafshëve të vitit 2016 zbuloi se minjtë e shpërqendruar dëmtojnë përgjithmonë aftësinë e pasardhësve të tyre për të provuar kënaqësinë.

Dhe kur prindërit përqendrohen në botën e tyre dixhitale, përpara fëmijëve të tyre, mund të ketë pasoja të thella emocionale për fëmijën, thotë Steiner-Adair. “Ne po sillemi në mënyra që sigurisht u thonë fëmijëve se nuk kanë rëndësi, ata nuk janë interesantë për ne, nuk janë aq bindës sa dikush, çdo gjë, çdo pin që mund ta ndërpresë kohën tonë me ta”, thotë ajo.

Burimi: www.fatherly.com

www.well.blogs.nytimes.com

www.npr.org