Shëndet

Si të bëni gjumë më të mirë natën

Nga: Pikkom

Data 20-05-2017

E keni pamundur të bëni një gjumë të mirë natën? Kerry Torrens shpjegon disa ndryshime që duhen bërë me të ushqyerin dhe që bëjnë të gjithë diferencën…

Pagjumësia prek rreth 1/3 e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe për një klient mashkull timin në të dyzetat, situata u bë kaq e rëndë sa po i dëmtonte mbarëvajtjen e punëve dhe niveli i stresit vetëm i shtohej.

Pasi konsumonte një tas me drithëra në mëngjes, klienti im pinte kafe gjatë ditës, konsumonte një sandwich në drekë dhe e konsumonte vaktin e tij kryesor pasdite. Zakonisht punonte edhe pak përpara se të shtrihej për të fjetur.

 

isnomnia

 

Këshilla ime për këtë klient ishte…

  • Zëvendësoji drithërat me sheqer me të ato organike duke i shoqëruar me qumësht dhe copa babane.
  • Zgjidh ushqime me proteina që janë të pasura me aminoacide të quajtura trioptofan. Ky ndryshim ndihmon në nxitjen e hormonit të gjumit, melatonina. Mishi i pulës, gjelit, qumështi dhe bulmeti janë zgjedhje të mira.
  • Kombinoji me oriz, makarona apo patate për të ndihmuar trupin të përftojë të mirat e triptofanit. Provo të kosumosh pak qumësht të vakët përpara se të konsumosh ndonjë ushqim të shpejtë ose përpara gjumit.
  • Redukto sasinë e kafesë që konsumon gjatë ditës. Provon të konsumosh kafe pa kafeinë ose çaj.
  • Përpiqu të qetësohesh apo ushtrohesh pak gjatë ditës për të çliruar stresin.
  • Evito përdorimin e kompjuterit përpara se të shtrihesh për të fjetur pasi drita e ekranit ka një efekt stimulues të kundërt me nxitjen e gjumit.  

Rezultati?

Pas një muaji, klienti im kishte bërë një sërë ndryshimesh të dietës së tij dhe cilësia e gjumit ishte përmirësuar ndjeshëm. Megjithatë, niveli i stresit të tij mbeti i lartë gjë për të cilën këshillohet të ndiqen këshilla të kësaj fushe.

Burimi: www.bbcgoodfood.com